.
Луганские новости
Луганские новости:
20.10.2011 08:25
Разъяснения о возможности списания задолженности за коммунальные услуги

МІНІСТЕРСТВО З ПИТАНЬ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
ЛИСТ від 17.05.2007 р. № 12/1-64

Підприємства - надавачі житлово-комунальних послуг можуть пред'являти вимоги сплати боргу за спожиті житлово-комунальні послуги за весь період його існування. У разі недосягнення згоди щодо порядку погашення боргів за спожиті житлово-комунальні послуги, це питання може бути вирішено в судовому порядку.
Суди мають право обмежити період, за який може бути стягнуто борг, строком позовної давності. Цивільним кодексом визначено, що позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду за вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. У ст. 257 Цивільного кодексу встановлено загальну позовну давність тривалістю три роки. Позовна давність може застосовуватись лише судом.
Списання боргів за спожиті житлово-комунальні послуги чинним законодавством не передбачено.
Для розв'язання проблеми погашення заборгованості населення за спожиті житлово-комунальні послуги Верховною Радою України прийнято Закон України "Про реструктуризацію заборгованості за надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і комунальні послуги, що утворилася станом на 1 грудня 2006 року", який набрав чинності з 10 січня 2007 року.
Відповідно до ст. 1 зазначеного Закону, заборгованість реструктуризується у порядку, визначеному Законом України від 20.02.2003 N 554-1У "Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію", і проводиться на строк до 60 місяців - залежно від суми заборгованості та рівня сукупного доходу сім'ї на дату реструктуризації.
На період погашення реструктуризованої заборгованості загальна сума поточних платежів та платежів з погашення реструктуризованої заборгованості не повинна перевищувати 25 відсотків доходів, що визначають під час нарахування субсидій для працюючих громадян, і 20 відсотків для пенсіонерів та інших осіб, що отримують будь-які види соціальної допомоги.
У разі коли доходу громадянина, що уклав договір про реструктуризацію заборгованості, не вистачає для повного погашення, строк дії договору подовжується за письмовою заявою громадянина до повного її погашення.

Заступник Міністра О. Білянський
Надруковано: "Урядовий кур'єр", № 125, 17 липня 2007 р.

Комментарии (1)
« « « Горсовет: Луганск планомерно входит в отопительный период | Отношение украинцев к переходу на зимнее время » » »