.
Луганские новости
Луганские новости:
05.07.2011 08:17
Как на Луганщине будут оптимизировать школы

Comments
Как на Луганщине будут оптимизировать школыСистема образования Луганской области нуждается в оптимизации. Так как демографическая ситуация ясна на несколько лет вперед, власти Луганщины предлагают развивать образование, а инициативу хотят видеть от территорий.

К такому выводу пришли участники совещания в Красном Луче.

«Главная проблема системы образования всех уровней… нам нужно систему всех учреждений, всех уровней оптимизировать… давайте вещи называть своими именами, не занимать позицию страуса», - заявил в ходе совещания председатель постоянной комиссии облсовета по вопросам образования, науки, культуры, молодежи и спорта Валерий Филиппов.

По его словам, назрела необходимость принятия комплексной долговременной программы. Валерий Филиппов отметил, что демографическая ситуация в области ясна на 7 лет вперед.

«Я думаю, что нужно на 5 лет разработать такую программу, где четко определить пути развития», - подчеркнул он.

Валерий Филиппов признал, что это будет непопулярным решением. При этом он добавил, что школы, которые будут оптимизированы, необходимо использовать в интересах молодежи (например, использовать здания для размещения спортивных секций и т.п.).

Как рассказал заместитель председателя Луганской ОГА Родион Мирошник, за последние 10 лет количество детей, обучающихся в школах области, уменьшилось почтив 2 раза: с 333 тыс. 733 учащихся до 172 тыс. 384 человек. А количество школ – с 828 до 714.

«Эффективность использования бюджетных средств – это один из главных вопросов, который позволяет выйти на создание оптимального рынка образовательных услуг и тем самым обеспечить доступность и качество образования. Поэтому при всей непопулярности темы оптимизации сетевых показателей системы образования мы не можем уйти от решения этих проблем, не проводить реформы и не работать серьезно с громадой», - подчеркнул Родион Мирошник.

Он добавил, что инициатива по развитию образования должна идти от городов и районов.

Ключевую роль в развитии образования, по его мнению, должны играть руководители территорий.

«Мы будем инициировать программу или проект развития каждого учебного учреждения, развития каждой территории, но пойдем не сверху, от навязанных решений и навязанных предложений... Давайте пойдем от вас, давайте пойдем от руководителей учебных учреждений», - отметил Родион Мирошник.

«Мне очень хочется, чтобы каждый руководитель и администрация этого учебного учреждения, этой школы понимала по крайней мере программу развития своей школы на ближайшие минимум 5 лет», - добавил Родион Мирошник.

Но, по его словам, от этих процессов не должно страдать качество образования. Оно должно быть одинаковым на всех территориях.

«Независимо от того, это одно из дальних сел Троицкого района, это Красный Луч, это Брянка или это Луганск. Абсолютно никакой разницы быть в этом не должно», - заявил заместитель губернатора.

Таким образом власть хочет обеспечить школьникам дальнейшую возможность конкурировать на рынке образования.

Также на совещании пришли к выводу, что усилия должны быть направлены на информатизацию.

«Сегодня развитие образования зависит от уровня информатизации учебного процесса...Я предупреждаю, на конференции, которая будет в августе я назову каждую территорию, каждую фамилию, кто не смог решить эту проблему»,- подчеркнул Родион Мирошник.

«До 1 сентября 2011 года необходимо подключить все школы к сети Интернет. До конца календарного года всем учителям необходимо овладеть компьютерной грамотностью», - заявил Родион Мирошник.

Комментарии (2)
« « « Оффшорный Кипр создаст для украинских олигархов налоговый рай | Веллер: Сначала воспитали идиотов – потребителей информации, а вслед за ними – идиотов журналистов » » »
Комментарии
Толя | 13:43 05.07.2011

Закрыть школу очень легко. А вот открыть ее через 5-10 лет уже будет трудно.

Оптимизировать будут так: | 14:58 05.07.2011

24 червня в черговий раз перенесено судове засідання у справі про побиття групою в'єтнамців Дениса Безбородова та Євгена Челомбітька.

Як і минулого разу, формальною причиною перенесення засідання стала відсутність одного з народних засідателів. Але насправді причина затягування справи зовсім інша.

Розповідає представник потерпілого:

"З самого початку хід розслідування цієї справи викликає масу питань. Посудіть самі: на двох школярів, випускників 11 класу, накинулася група, (а точніше – банда) у кількості п'яти осіб, постраждалим завдано тяжких тілесних ушкоджень – ударів ножем у спину, черепно-мозкових травм, струс мозку.

А в результаті затримують і притягують до відповідальності лише одного з нападників – громадянина В'єтнаму неповнолітнього Май Тхань Дат. Інші нападники проходять у справі в якості свідків!".

А що послужило приводом до бійки? Як все це сталося?

"Звичайний побутовий конфлікт у школі: в'єтнамський підліток Фам Суан Хай образився на грубе, як йому здалося, звернення до нього. Ось цитата з протоколу допиту Фам Суан Хай: "Женя показував на мене пальцем і вони всі сміялися. Я підійшов і спитав у Жені – чому ви смієтеся і дивитеся в мій бік? Прийшовши додому, я взяв гілку з дерева, яку заточив, збирався йти в школу помститися Жені".

Але перш ніж йти до школи мститися, Фам Суан Хай обдзвонює своїх друзів-в'єтнамців, і на його заклик після уроків до школи приходить вже ціла ватага – чоловік 10-15.

Фам Суан Хай викликає "на розмову" Женю – і на стадіоні за школою відбувається сутичка зі штовханням руками і реплік типу "а ти хто такий". За сутичкою, як годиться у подібних випадках, спостерігає натовп глядачів, що стежать за дотриманням неписаних законів: "Два в драку, третій в сраку!" і "Лежачого не б'ють". Тому, коли один із в'єтнамців, Май Тхань Дат, підбігає і палицею б'є по спині Женю, який зчепився з Фам Суан Хай, його негайно відтягують, палицю забирають і викидають. Група в'єтнамців, яких запросив Фам Суан Хай, мовчки спостерігає, не втручаючись у сутичку.

Бійка закінчилася, а скоріше, не бійка, а просто сутичка, бо в результаті ніхто нікому не підбив ока і не роз'юшив носа. Здавалось, конфлікт вичерпано.

Але в'єтнамські підлітки вирішили по-своєму! Коли Женя Челомбитько зі своїм другом Денисом пішли додому, їм навздогін кинулася група в'єтнамців з п'яти осіб під проводом Фам Суан Хай і Май Тхань Дат. Хлопців наздогнали, оточили й почали бити".

Ось витяги з протоколів слідства і суду:

Показання Фам Суан Хай: "Ми вирішили наздогнати Женю і Дениса, які йшли удвох по вул. Крупської і ми вп'ятьох побігли за ними. "" ... Коли Дат вдарив ножем Дениса, він скрикнув і схопився за спину. Відразу ж Дик. Тунг, Фонг почали бити Женю руками і ногами по різних частинах тіла".

Показання підсудного Май Тхань Дат: "... Мені зателефонував мій друг Хай і попросив мене прийти в школу № 8 для того, щоб допомогти йому битися з українськими хлопцями." "...Хай запропонував наздогнати хлопців, щоб побити їх, і ми погодилися. Після цього ми вп'ятьох побігли за хлопцями, при цьому Хай кричав їм, щоб вони зупинилися. Вони зупинилися і повернулися до нас. Я біг одним з перших, але потім пішов кроком і Хай, Дик, Фонг і Тунг першими підбігли і оточили їх. Я побачив, що в'єтнамські хлопці почали бити українських. Хто куди їх бив, я точно не розглянув. Також я бачив, що Фонг бив палицею українців. Коли двоє в'єтнамців тримали українського хлопця, я почав різати".

Свідчення До Ван Фонг: "... Дат і Хай наздогнали українських хлопців і у них відбулася бійка. Я побачив, що вони били один одного руками. Я також підійшов до них, і коли один з українських хлопців штовхнув мене, я впав на землю. Я злякався, що мене будуть далі бити, підвівся і взяв із землі гілку, яка там лежала. Цією гілкою я вдарив одного з українських хлопців, який йшов на мене, і мабуть, хотів мене вдарити".

Це тільки мала частина свідчень, які неспростовно доводять, що злочин скоєно групою осіб за попередньою змовою: є підбурювач, організатор, виконавці та співучасники.

А яка думка правоохоронців з цього приводу?

"На жаль, досудове слідство, яке провадила старший слідчий Слідчого Управління ГУМВС України в Харківській області майор міліції Голдаєва, не дало відповіді на багато запитань:

- Чому до відповідальності притягнуто лише одного підлітка, який особисто завдавав ударів ножем – Май Тхань Дата – а інші співучасники злочину, які били руками і ногами Дениса та Євгена, били потерпілих дерев'яною палицею, тримали Євгена Челомбітька, коли йому завдавали ударів ножем, – проходять у справі в якості свідків?

- Чому до кримінальної відповідальності не притягнутий Фам Суан Хай, який є каталізатором конфлікту, підбурювачем, організатором, який зібрав біля школи більше десятка своїх співвітчизників-в'єтнамців, який вказав їм на об'єкт нападу і повів їх за собою, брав активну участь у бійці?

- Чому до кримінальної відповідальності не притягнутий До Ван Фонг, який завдавав ударів потерпілим палицею, і напевно, саме він завдав ударів по голові Євгену Челомбитьку, які спричинили гостру закриту черепно-мозкову травму і струс мозку?

- Не з'ясовано, хто з нападників утримував Євгена Челомбитька, допомагаючи тим самим Май Тхань Дату завдати ножового удару в спину. Адже ці нападники є прямими співучасниками злочину, в якому звинувачується Май Тхань Дат, і повинні понести відповідне покарання, а не виступати в суді як свідки, які "нічого не бачили, нічого не чули, нікого не били".

Цілком очевидно, що підсудний Май Тхань Дат не міг одноосібно завдати ножових ударів у спину двом фізично розвиненим юнакам. Що б не робили інші нападники – відволікали увагу потерпілих, били їх, тримали їх за руки, обмежуючи тим самим можливість оборонятися – вони допомогли завдати ножових ударів у спину і є співучасниками тяжкого злочину.

- Слідчим не з'ясовано, чому група в в'єтнамських підлітків напала не тільки на Челомбітька, у якого був конфлікт з Фам Суан Хай, а й на Дениса Безбородова, який взагалі не брав участь у конфлікті. Хоча цілком очевидно, що група в'єтнамських підлітків зібралася біля школи для підтримки свого співвітчизника в конфлікті саме з "українськими хлопцями". Цілком очевидно, що Денис Безбородов постраждав від рук нападників, як то кажуть, "за компанію", єдиною його провиною в очах в'єтнамських нападників була його національність. Метою групи в'єтнамців було – "поставити на місце" "українських хлопців", кого персонально – неважливо".

Ви незадоволені ходом слідства?

"Як я можу бути задоволений, якщо мене навіть не ознайомили з постановою про відмову в порушенні кримінальної справи стосовно нападників Фам Суан Хай, Фан Ань Дик, Ву Ба Тунг, До Ван Фонг, хоча зобов'язані це були зробити? Через це я не зміг своєчасно оскаржити цю постанову.

У висновках попереднього слідства є значні прогалини:

- Не досліджена роль громадян Фам Суан Хай, Фан Ань Дик, Ву Ба Тунг, До Ван Фонг як співучасників вчинення умисного злочину – замаху на вбивство;

- Не досліджена наявність попередньої змови та наявність загального умислу у громадян Май Тхань Дат, Фам Суан Хай, Фан Ань Дик, Ву Ба Тунг, До Ван Фонг у скоєнні злочину.

- Не з'ясовано, хто з нападників завдавав ударів по голові Євгену Челомбітьку, в результаті яких він отримав гостру закриту черепно-мозкову травму і струс мозку.

- Не досліджено роль громадянина Фам Суан Хай як організатора і підбурювача злочину".

Що Ви маєте намір зробити?

"Мною подано клопотання до суду про направлення справи на додаткове розслідування і притягнення всіх нападників до кримінальної відповідальності за такими статтями:

- Нанесення навмисних тяжких тілесних ушкоджень (ст. 121 КК);

- Нанесення навмисних легких тілесних ушкоджень (ст. 125 КК);

- Нанесення побоїв (частина 1 статті 126 КК);

- Хуліганство, вчинене групою осіб за попередньою змовою (ст. 296 КК);

- Ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані (ст. 136 КК).

Що дуже суттєво, наше клопотання підтримали всі свідки обвинувачення і потерпілий Денис Безбородов. Я думаю, суд не зможе нам відмовити – наша аргументація дуже вагома".

Але ж судові тяжби – справа клопітка і витратна, особливо якщо доводиться долати опір судової системи. Чи не краще залишити все як є і займатися своїми справами?

"Ні, не краще. Якщо залишити все як є, змиритися з ситуацією, то що буде, коли в школі № 8 в'єтнамців буде не 20%, як зараз, а 50% або більше? Ви розумієте, що зараз починається процес зародження молодіжних банд на етнічній основі? Якщо не зупинити цей процес зараз, то за кілька років, особливо враховуючи міграційну політику нашої держави, у деяких районах Харкова місцевим краще буде не з'являтися".

Ви незадоволені міграційною політикою держави?

"А чим тут можна бути задоволеним? Поруч, на вулиці Батицького, гуртожиток заводу ХЕМЗ заселено в'єтнамцями – вони нібито колись працювали на цьому заводі. А українські робітники там не працювали? Наші робітники не хотіли би залишитися в цьому гуртожитку після банкрутства заводу?

А випадок, коли у мене в цьому суді відмовилися приймати позов до Май Тхань Дата про відшкодування моральної та матеріальної шкоди. Виявляється, я за свій рахунок повинен зробити переклад позову на в'єтнамську мову! Нормально?

А випадок, що стався у залі суду на попередньому засіданні, коли свідок, громадянин України, учень 10 класу До Ванг Хо не міг відповідати на питання судді російською мовою. "Як ви отримали громадянство України, не знаючи російської мови?" – Кричала вона, розмахуючи перед ним його українським паспортом".

Я теж хотів би знати: як вони отримують громадянство України? І головне – НАВІЩО НАМ ЦЕ ПОТРІБНО?

Подписаться на луганские новости

В РПЦ объявили убийство мирных украинцев - священной войной. В УПЦ прокомментировали
В Луганске будут отбирать пустующее жилье
Россия массово отправит в Донбасс насильников
Как беженцам ВПЛ получить государственную помощь
НБУ хотят запретить наличные платежи украинцам
Луганск: Жизнь в «России»
Убить всех, - экс-президент РФ
Украина вышла на Евро 2024
Зеленский неожиданно уволил экс-главу Луганщины
В Украине все таки создадут электронный военный билет