.
Луганские новости
Луганские новости:

18.05.2005
Янукович: Новая власть отказывается 'прозреть'


НОВОСТИ.dn.ua

Сообщение от пресс-службы Виктора Януковича о ситуации на рынке топлива.
----------------------------
Текст сообщения приводим полностью:

«На мій погляд, бензинова криза, яка, на жаль, загострюється з кожним днем, є закономірним результатом безсистемності в діяльності нового уряду та його небажання враховувати об’єктивну ситуацію на ринку» - так прокоментував лідер Партії регіонів Віктор Янукович ситуацію, що склалася на паливному ринку.

Продовження росту цін на нафту у світі та підвищення Росією експортного мита на сиру нафту - це об’єктивні фактори, які не можуть не вести до подорожчання бензину. Питання в тім, наскільки держава вміє адекватно реагувати на подібні ситуації, домовлятися з бізнесом, щоб пом’якшити наслідки росту цін для людей.

Новий уряд просто проігнорував об’єктивну ситуацію і не звернув уваги на скарги російських нафтопереробників про збитки внаслідок обмеження цін на нафтопродукти на тлі триваючого зростання цін на нафту. Можливість виникнення дефіциту вже тоді ні для кого не була секретом.

Результат такої недалекоглядності сьогодні очевидний. Це - різке зниження обсягів переробки нафти, відродження такого, здавалося б, давно забутого, лиха як дефіцит бензину. Внаслідок цього тисячі українських підприємств зазнають збитків через подорожчання палива, знизиться рівень доходів людей та погіршаться умови для розвитку економіки в цілому.

Однак гірше те, що навіть зараз новий уряд вперто відмовляється «прозріти» і визнати, що дестабілізація ринку - це не штучне явище або саботаж.

Переробників нафти чиновники звинувачують у картельній змові та спробі підкласти уряду «неприємний сюрприз» з нагоди 100 днів роботи нової влади.

Критикують і попередні уряди, від яких нинішньому в спадщину дісталася сильна залежність України від імпорту російської нафти. При цьому звинувачують ті самі люди, які, будучи при владі в минулі роки, саме й відповідали за вирішення цієї проблеми.

Тривогу викликає і те, що «пожежу» на бензиновому ринку уряд збирається гасити саме бензином. Йдеться про спробу наситити внутрішній ринок за рахунок ліквідації акцизів та інших зборів з імпорту нафтопродуктів при збереженні твердого цінового регулювання. Це може бути тільки ситуативним рішенням, що лише послабить напругу, але не зніме питання.

Потрібна не пожежна, а цілеспрямована і системна робота над диверсифікацією поставок нафти, ринковим регулюванням балансу попиту та пропозиції, гнучкою тарифною політикою транспортування, поглибленням цивілізованого діалогу з бізнесом та чітке дотримання економічних законів.

страницы: 1

Обсудить на форуме : отправить статью по e-mail : версия для печати
Подписаться на луганские новости

Готовы ли украинцы отдать всю власть военным
В Луганске рассказали, как будут отжимать жилье уехавших
Экс-главарь Донбасса из тюрьмы просится на войну
Московский патриархат предлагают признать террористической организацией
Зеки зверствуют на Луганщине
Появились спутниковые снимки последствий авиаудара по Луганску
Трамп заставит Украину отдать Луганск - CNN
Илон Маск отказался отключить связь Starlink русским оккупантам в Донбассе
Выжившие луганские шахты подарят России
Что взорвалось в Луганске