.
Луганские новости
Луганские новости:

20.05.2005
В Луганске изъято более 90 тыс. пиратских CD- DVD-дисков, на 1 млн. грн.


Citynews

Не секрет, що пересічні українці, аби зекономити гроші, часто-густо купують неліцензійну (а отже — дешеву) аудіо- та відеопродукцію. Зважаючи на великий попит, окремі ділки намагаються заповнити торгову мережу контрафактними товарами. Себто такими, що виготовляються незаконним шляхом. Така „діяльність” завдає не лише економічних збитків країні, але й ганьбить її репутацію

Минулого тижня чи не головним „ньюсмейкером” у галузі боротьби з інтелектуальним піратством була Луганщина. Тут співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили та ліквідували нелегальний цех з виготовлення піратських аудіовізуальних творів. Як виявилося, жінка – приватний підприємець ще у червні 2004 року зорганізувала незаконне виробництво аудіо- та відеотворів на CD- та DVD-дисках. На підприємстві, до речі, працювали 6-8 найманих робітників. Правоохоронці виявили, що всі комплектні частини продукції — CD- та DVD-диски, поліграфія, а також пластикові футляри — контрабандою (через залізницю) завозилися з Москви.

Вражає кількість вилученої продукції. Приміром, під час огляду приміщень складу лише кольорових обкладинок до компакт-дисків (виготовлених типографським способом) знайшли аж понад 16 тисяч. Крім того — близько 4 тисяч CD- та понад 2 тисячі DVD-дисків. Вилучене лише на „підприємстві” вартує більше 80-ти тисяч гривень.

Уся контрафактна продукція реалізовувалася в Луганську через 12 магазинів однієї з торгових мереж. Співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю вилучили з обігу мережі більше 90 тисяч піратських CD- та DVD-дисків, які оцінюються сумою у понад один мільйон гривень.

— Кримінальні справи, що стосуються порушень прав інтелектуальної власності є достатньо специфічними і мають багато особливостей, — розповів заступник начальника Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Сергій Лебідь. — Адже коли ведемо мову про порушення авторських чи суміжних прав ми, по-перше, за допомогою експертизи повинні пересвідчитися, який саме твір є записаним на цьому носії. По-друге — встановити власника цього твору, вирахувати завдані йому матеріальні збитки та, зрештою, отримати від нього заяву. Тільки після цього можна говорити про порушення кримінальної справи. Тому й іноді здається, що збір матеріалів ведеться мляво. Що ж стосується саме цієї справи, то основна проблема, з якою стикнулися працівники ДСБЕЗ — необхідність одночасно „накрити” всі 12 торгівельних точок. Нагадаю, контрафактна продукція завозилася з одного складу. Наразі вирішується питання про порушення кримінальної справи. Можливо, вона вестиметься одразу за кількома статтями Кримінального Кодексу — і за фактом контрабанди, і за фактом порушення авторських та суміжних прав, і, зрештою, за фактом незаконного використання товарного знаку. Матеріали вивчаються.

Цікаво, що як українські, так і міжнародні експерти стверджують, що 80 відсотків контрафактних компакт-дисків контрабандою завозяться з Росії. Потім на підпільних складах, подібних луганському, їх комплектують обкладинками, пластиковими боксами і пускають у роздрібну мережу. Основні ознаки піратської продукції, стверджують фахівці, — це низька ціна і якість, а також відсутність контрольної марки.

До речі, з минулого року в Україні посилено кримінальну відповідальність за порушення прав інтелектуальної власності. Відтепер у правопорушників не завжди виходитиме відбутися лише штрафом — замість цього можна „залетіти” за грати аж на п’ять років. Насамперед це стосуватиметься тих, хто незаконно виготовляє, тиражує чи розповсюджує контрафактну та сфальшовану продукцію.

Валерій КУЧЕРУК,

ДЗГ МВС України

Обсудить на форуме : отправить статью по e-mail : версия для печати
Подписаться на луганские новости

Как беженцам ВПЛ получить государственную помощь
НБУ хотят запретить наличные платежи украинцам
Луганск: Жизнь в «России»
Убить всех, - экс-президент РФ
Украина вышла на Евро 2024
Зеленский неожиданно уволил экс-главу Луганщины
В Украине все таки создадут электронный военный билет
Путин приказал активировать работу ФСБ в Луганске
Партия Зеленского близка к полному розвалу
Кадыров выступил с угрозами русским