.
Луганские новости
Луганские новости:

08.08.2005
По кількості нещасних випадків на виробництві Луганщина займає друге місце


ЛОГА

По кількості нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань луганська область займає друге місце в Україні після Донецької області. Питома вага потерпілих від нещасних випадків на виробництві в Україні у 2004 році Луганської області складає 14,3%, у тому числі 8,1% - із смертельним наслідком, а кількість виявлених професійних захворювань -21,6%. Про це повідомив начальник виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Луганській області Віталій Скупинський. За його словами профілактика нещасних випадків та професійних хвороб є одним з найважливіших завдань його установи.

У зв'язку з цим була розроблена обласна програма поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2001-2005 роки, яка фінансується за кошти Фонду СНВ. За три роки виконано 26 заходів програми на загальну суму 1047,6 тис. грн.

Крім цього, для шахтарів області за кошти Фонду було придбано на 763,6 тис. грн. змочувача вугільного пилу, необхідного для забезпечення шахт області засобами пилоподавлення, та засоби індивідуального захисту від пилу на суму 1071,2 тис. грн. Це дозволило поставити шахтам області 136,6 т змочувача , 2070 одиниць респіраторів та 985 000 одноразових фільтрів до них.

З метою профілактики професійних захворювань управлінням розроблена Цільова програма поліпшення умов праці та проведення невідкладних профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих виробничих факторів і зменшення рівня професійної захворюваності на вугільних підприємствах Луганської області на 2005 рік. Функції профілактики травматизму в області покладені на службу страхових експертів з охорони праці відділень, яка налічує 49 страхових експертів з охорони праці і охоплює усі міста та райони.

Страхові експерти приймають участь у розслідуванні нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, перевіряють стан профілактичної роботи щодо створення здорових та безпечних умов праці на підприємствах, надають роботодавцям подання про усунення порушень законодавства про охорону праці чи призупинку подальшої експлуатації виробничих об'єктів у випадках, коли вона загрожує життю або здоров'ю застрахованих. У своїй діяльності страхові експерти щільно співпрацюють із службами охорони праці місцевих держадміністрацій та міських Рад, інспекціями Держнаглядохоронпраці, органами СЕС, органами прокуратури. „Перелічені заходи сприяли тому, що на підприємствах області поступово зменшується кількість нещасних випадків та загиблих на виробництві, починаючи з 2003 року. Така тенденція має місце і в поточному році”, - зазначив Віталій Скупинський. Проте, за його словами керівниками підприємств часто ігнорують вимоги законодавчих та нормативних актів з охорони праці, залишається низьким рівень виробничої та технологічної дисципліни, виробничі фонди на багатьох підприємствах зношені, послаблений інженерний контроль за організацією безпечної праці в більшості галузей виробництва, Значна кількість роботодавців всупереч вимогам Закону України „Про охорону праці" продовжує вважати пріоритетами не забезпечення здоров'я та життя працівників, а виробничі показники та прибуток.

Таке становище призводить до того, що виплати з Фонду стійко зростають з року в рік і не компенсуються страховими внесками підприємств області. Якщо за 2001-2004 роки зібрано 480 млн. 976 тис. грн страхових внесків, то виплат постраждалим і членам їх сімей становили 592 млн. 530 тис. грн. Тільки виплати одноразової допомоги в разі стійкої втрати працездатності та в разі смерті потерпілого склали у 2004 році 39млн. 33 тис. грн, а за перше півріччя 2005 року вже 24 млн. 651,8 тис. грн.

Дефіцит коштів не дозволяє у повному обсязі проводити фінансування профілактичних заходів, що в свою чергу не дає можливості підвищити вплив на стан виробничого травматизму. Так, регіональною програмою у 2002-2004 роках передбачалось виконати заходи на загальну суму 6784,7 тис. грн, а фактично правлінням та виконавчою дирекцією Фонду виділено тільки 1047,6 тис. грн, що складає 15,4 % від запланованого. На думку Віталія Скупинського, існуючий Закон України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” потребує на зміни. Запропонований луганською виконавчою дирекцією Фонду варіант змін до Закону наданий на розгляд у Верховну Раду України.

Обсудить на форуме : отправить статью по e-mail : версия для печати
Подписаться на луганские новости

В Луганске рассказали, как будут отжимать жилье уехавших
Экс-главарь Донбасса из тюрьмы просится на войну
Московский патриархат предлагают признать террористической организацией
Зеки зверствуют на Луганщине
Появились спутниковые снимки последствий авиаудара по Луганску
Трамп заставит Украину отдать Луганск - CNN
Илон Маск отказался отключить связь Starlink русским оккупантам в Донбассе
Выжившие луганские шахты подарят России
Что взорвалось в Луганске
Россия продвинулись на Луганщине