.
Луганские новости
Луганские новости:
25.08.2009 09:17
До дня шахтаря

У останню неділю серпня шахтарі країни відзначають своє професійне свято. Видобування й переробка кам’яного вугілля – основна галузь паливно-енергетичного комплексу Луганської області й має досить великий вплив на розвиток її економіки. Область має значні сприятливі природні й економічні умови для ефективного розвитку вугільної промисловості, питома вага якої, незважаючи на зниження, залишається досить високою у загальному обсязі реалізованої продукції області (14,7% у І півріччі 2009р.).
Розташування області на території Донецького кам’яновугільного басейну історично надало їй роль паливної бази країни. Різноманіття вугілля (антрацит, коксівне, енергетичне) та його висока теплотворна здатність дозволяють використовувати його в металургійному виробництві, хімічній промисловості, енергетиці.

У паливно-енергетичному комплексі України Луганська область займає друге місце після Донецької та дає майже третину всієї кількості готового кам’яного вугілля країни.

На підприємствах з видобування кам’яного вугілля протягом січня-червня 2009р. було зайнято 95,5 тис.осіб, або 39,0% від загальної чисельності працюючих на промислових підприємствах Луганської області. У порівнянні з відповідним періодом 2008р. чисельність працівників зменшилась на 5,1%, або на 5,1 тис. осіб.
Середньомісячна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, за І півріччя 2009р. дорівнювала 2959 грн., що на 19% більше, ніж у відповідному періоді минулого року, та перевищувала розміри соціальних гарантій, які діяли у червні 2009р., а саме: у 4,7 рази рівень мінімальної заробітної плати та у 4,4 рази – рівень прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Заробітна плата на підприємствах з видобування кам’яного вугілля за січень-червень 2009р. була однією з найвищих в області, її розмір перевищував на 37,4% середню по промисловості, та на 65,6% по економіці.
Професійне свято шахтарі зустрічають трудовими досягненнями. Видобуток рядового кам’яного вугілля за 7 місяців поточного року склав майже 14 млн.т. З початку року 6 підприємств перевищили півмільйонний рубіж видобутку. Ними видано на-гора 5,2 млн.т рядового вугілля, що складає 37,5% загальнообласного видобутку. Серед них шахти: «Довжанська-Капітальна», «Червоний партизан» ДП «Свердловантрацит», «ім.В.В.Вахрушева», «ім.М.В.Фрунзе» ДП «Ровенькиантрацит», «Комсомольська» ДП «Антрацит» та ш/у «Луганське» ДП «Луганськвугілля».
Збагачувальними фабриками області з початку року перероблено більше ніж 13 млн.т вугілля, при цьому отримано 8,5 млн.т продуктів збагачення.
Підприємствами з видобутку та збагачення кам’яного вугілля у січні-червні 2009р. було реалізовано промислової продукції (робіт, послуг) на 3,6 млрд.грн., що в структурі реалізації складає 14,7% від загальнообласного показника.
За січень-червень 2009 року на розвиток вугільної промисловості спрямовано 426,2 млн. грн. інвестицій в основний капітал, що складає 29,6% від загального обсягу інвестицій освоєних по області.
За технологічною структурою 70,3% всіх обсягів інвестицій в основний капітал становили витрати на придбання машин, обладнання та устатковання. Витрати на будівельні та монтажні роботи становили 29,0%, а на інші капітальні роботи та витрати 0,7% усіх інвестицій по області.
Серед регіонів області значну частку інвестицій в основний капітал освоєно підприємствами міст Краснодон (42,4%), Свердловськ (23,8%) та Ровеньки (10,9%).
Основним джерелом фінансування залишаються власні кошти підприємств.
Фінансова криза, що охопила економіку всіх країн світу, позначилася і на вугільній промисловості України. Не досягнуто рівня минулорічних обсягів видобутку рядового вугілля, зменшилось виробництво готового вугілля і, як наслідок, скоротилась переробка вугілля на збагачувальних фабриках. Водночас на таких вугільних об’єднаннях як «Лисичанськвугілля», «Первомайськвугілля», «Донбасантрацит» у порівнянні з аналогічним періодом минулого року одержано приріст у видобутку рядового вугілля.
Зростання обсягів проти червня місяця поточного року спостерігалось у переробці рядового вугілля на збагачувальних фабриках на 350 тис.т (20,2%), випуск продуктів збагачення вугілля зріс на 222 тис.т (20,1%), концентрату з вугілля кам’яного на 195 тис.т (22,2%).
Серед проблем, які гальмують нарощування обсягів виробництва вугільними підприємствами і потребують негайного вирішення можна назвати такі як недостатнє фінансування, закриття шахт, висока частка фізично і морально застарілого обладнання, недосконалість цінової політики та інші.
Видобування кам’яного вугілля – одна з важливих ланок енергетичного комплексу області, яка має потенційні можливості для подальшого розвитку, але це можливо за умови активної та цілеспрямованої підтримки держави.

Головне управління статистики у Луганській області

Подписаться на луганские новости

Экс-главарь Донбасса из тюрьмы просится на войну
Московский патриархат предлагают признать террористической организацией
Зеки зверствуют на Луганщине
Появились спутниковые снимки последствий авиаудара по Луганску
Трамп заставит Украину отдать Луганск - CNN
Илон Маск отказался отключить связь Starlink русским оккупантам в Донбассе
Выжившие луганские шахты подарят России
Что взорвалось в Луганске
Россия продвинулись на Луганщине
В Луганские школы допустят преступников