.
Луганские новости
Луганские новости:
22.05.2009 09:43
Донецький апеляційний суд визнав бездіяльність Луганської міської ради

20 травня Філіпповським Віктором Миколайович було отримано рішення Донецького апеляційного адміністративного суду у справі №2-а-377/08/1213 щодо оскарження рішення Ленінського районного суду міста Луганська від 4 грудня 2008 року.

25 березня Філіпповський передав до Луганської міської ради місцеву ініціативу про встановлення підзвітності та відповідальності перед територіальною громадою її органів та посадових осіб при розпорядження землями територіальної громади. У місцевій ініціативі описувались типові порушення законодавства у діях чиновників міської ради під час розподілу земельних ресурсів міста та видачі дозволів на будівництво, а також пропонувались конкретні кроки щодо недопущення зазначених порушень у майбутньому. Під цією ініціативою підписались 22 члени територіальної громади Луганська, головним чином представники ініціативних груп, які протидіють незаконній забудові. У відповідь від міської ради позивач отримав два листи, у яких громадська ініціатива була по трактована, як його одноосібне звернення, а про здійснення заходів щодо місцевої ініціативи не повідомлялося.

Це і стало підставою для звернення Філіпповського до Ленінського районного суду. Позивач звернувся з проханням зобов’язати секретаря Луганської міської ради забезпечити своєчасну та належну організацію підготовки питання місцевої ініціативи для внесення його на розгляд міської ради. Також позивач попросив зобов’язати Луганську міську раду в місячний строк незалежно і неупереджено розглянути на відкритому засіданні ради місцеву ініціативу. У позові Філіпповському В.М. було відмовлено.

Колегія апеляційних судів зазначає, що Ленінським районним судом у місті Луганську неповно були з’ясовані обставини, що мають значення для справи, висновки суду не відповідають обставинам справи, судове рішення постановлено з порушенням норм матеріального і процесуального права.

Апеляційним судом була прийнята постанова: «Визнати бездіяльність Луганського міського голови, заступника міського голови, секретаря Луганської міської ради щодо не розгляду місцевої ініціативи, переданої Філіповським Віктором Миколайовичем, - неправомірною та зобов’язати відповідачів у справі розглянути місцеву ініціативу в передбаченому законодавством порядку».

Постанова суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили з моменту проголошення.

Східноукраїнський центр громадських ініціатив,
Олександра Хандрамай