.
Луганские новости
Луганские новости:
14.02.2008 12:00
Що несуть Україні нові газові домовленості

"Економічна Правда"Що несуть Україні нові газові домовленості
Уже доба минула після закінчення газових переговорів Віктора Ющенка та Володимира Путіна, однак їхні підсумки досі залишаються не дуже зрозумілими. З одного боку, Україні вдалося, врешті-решт, відкараскатися від нав'язливих послуг газових посередників - РосУкрЕнерго та Укргаз-Енерго. З іншого боку, відчуття того, що газовий зашморг Газпрому ще тісніше стиснув українську шию, не полишає спостерігачів.

Фото РІА "Новості"Як і будь-який компроміс - а лише такими могли бути домовленості двох президентів - підсумки вчорашньої розмови мають для обох сторін і плюси, й мінуси. Якщо виграші України більш-менш зрозумілі, то інформація про зустрічні поступки української влади поки що відсутня. І саме це викликає найбільше занепокоєння.

Що виграла Україна

Перше і найважливіше надбання України у процесі врегулювання газової кризи - це уникнення повного або часткового відключення від газопостачання, анонсованого Газпромом на вечір вівторка. Своєчасно вступивши в переговори на рівні глав держав, Україна уникнула надпотужного міжнародного скандалу, що міг поставити остаточний хрест на її репутації надійного транзитера енергоресурсів та зіштовхнути лобами з урядами європейських країн.

Докладно розписувати можливі наслідки повномасштабного конфлікту не хочеться - ми стояли за півкроку від політичних звинувачень, позовів європейських газових компаній та споживачів до НАК "Нафтогаз України" як транзитера, а також від ухвалення рішень про будівництво нових газогонів у обхід України.

І хоча газове протистояння 2008 року неминуче пришвидшить будівництво Південного й Північного потоків, формально Україна залишається країною, що не порушувала своїх зобов'язань із транзиту російського газу до європейських країн. Конфлікт забудеться, а збережене обличчя дасть Україні можливість у майбутньому обстоювати свої транзитні інтереси на європейській арені.

Другою перемогою Києва стала відмова Кремля від спроби зарахувати спожитий, але своєчасно не оплачений Україною газ за високими цінами. Нагадаємо, споживання листопада-грудня 2007 року відбувалося, коли ціна імпортного пального становила 130 дол. за 1 тис. кубометрів. Проте Укргаз-Енерго прагнуло стягнути з Нафтогазу за цей газ ціну поточного року - вже $179,5. СП мотивувало це тим, що 2008 року ціна на газ значно вища, а Нафтогаз мав усі можливості оплатити газ по 130 дол. минулого року, проте знехтував ними.

Так само, за логікою РосУкрЕнерго, вчасно не підписавши контракт на придбання газу на січень-лютий 2008 року, Нафтогаз сам прирік себе на "несанкціонований відбір" російського газу, ціна якого сягає 314,7 дол. - майже вдвічі більше, ніж планувалося.

Обидві ці претензії наразі знято, що зменшить борг Нафтогазу перед постачальниками (читай - Газпромом) на 200-300 млн дол. У відповідь на таку поблажливість українська сторона пообіцяла 14 лютого надати конкретний графік погашення заборгованості та почати розрахунки. Сприятливим є і те, що кінцева дата розрахунку українською стороною поки що не названа.

Що виграв Газпром

Ми не включили до переліку перемог України ліквідацію "газових посередників" - Укргаз-Енерго та РосУкрЕнерго. Абстрагуючись від переможних реляцій уряду, треба визнати: достеменно не відомі відповіді на принципове запитання - чи гарантують нові спільні підприємства Нафтогазу й Газпрому збереження доступу України до дешевого середньоазійського газу?

Досвід попереднього перегляду газових угод 4 січня 2006 року свідчить - головним негативним наслідком для України тоді стало руйнування прив'язки вартості російського газу для України до ставки його транзиту. Підписана Олексієм Івченком угода "Про врегулювання відносин у газовій сфері" позбавила Україну російського газу по 50 дол.

Натомість Україна дістала ціну газу в 95 дол. за тисячу кубометрів, "що може змінюватися лише за взаємною згодою сторін". Також угода від 4 січня сформувала баланс газу компанії РосУкрЕнерго, що ставала ексклюзивним постачальником газу для України. Він утворювався з туркменського (41 млрд куб. м), узбецького (до 7 млрд), казахського (до 8 млрд) та власне російського (до 17 млрд) природного газу.

Одна з другорядних угод, також підписаних 4 січня 2006 р., містить пункт, що перегляд ціни на газ можливий "винятково за умови суттєвої зміни умов господарювання одного із суб'єктів чинної угоди". В перекладі на українську це означає - ціна газу для України може підвищуватися лише у разі збільшення його закупівельної вартості для Газпрому в Центральній Азії.

За всіх недоліків івченківської угоди, самі ці пункти - домінування середньоазіатського газу в балансі та можливість змінювати ціну для України винятково в разі її перегляду середньоазійськими постачальниками - залишаються запорукою того, що Україна досі імпортує природний газ удвічі дешевше за країни ЄС.

Зі зникненням РосУкрЕнерго зі схеми постачання, ці сприятливі для України домовленості може бути втрачено. Принаймні досі з уст жодного з українських перемовників не злетіло ні слова про те, який газ і за якою ціною купуватиме Україна з 2009 року.

Як і про те, які права та можливості дістануть на українському ринку створювані СП Нафтогазу й Газпрому. Чи справді те підприємство, що змінить РосУкрЕнерго, успадкує його право розпоряджатися всім середньоазіатським газом, включно з правом його експорту до Польщі, Угорщини, Румунії, Німеччини та Естонії?

Який буде обсяг ліцензії на торгівлю газом у СП, що замінить Укргаз-Енерго? Чи погодиться Газпром на те, щоб обсяг його прямого продажу обмежувався п'ятьма мільярдами кубометрів на рік, як цього вдалося добитися від Укргаз-Енерго? І чи не виявиться, що Нафтогаз замінив таємничого та непоступливого Дмитра Фірташа на відверте у своїй силі ВАТ "Газпром", позбутися якого буде значно тяжче?

Замість підсумку

Як і домовленості 4 січня, результати нинішніх газових переговорів залишають більше відкритих питань, аніж вичерпних відповідей. Складається враження, що доробкою "газових візій" українського та російського президентів ще не один тиждень займатимуться представники Газпрому й Нафтогазу. Узгодження позицій буде нелегким - адже представники обох компаній традиційно перетягуватимуть ковдру на себе.

Головне завдання українських представників - не дати відтяти в України доступ до середньоазійських енергоресурсів. Тобто не залишитися сам на сам із Газпромом та його "європейською" ціною. Завдання газпромівців - прямо протилежне.

Втім, найриторичнішим залишається інше питання: для чого Україна взагалі заварювала газову кашу?

Олексій Дорошенко

Подписаться на луганские новости

Экс-главарь Донбасса из тюрьмы просится на войну
Московский патриархат предлагают признать террористической организацией
Зеки зверствуют на Луганщине
Появились спутниковые снимки последствий авиаудара по Луганску
Трамп заставит Украину отдать Луганск - CNN
Илон Маск отказался отключить связь Starlink русским оккупантам в Донбассе
Выжившие луганские шахты подарят России
Что взорвалось в Луганске
Россия продвинулись на Луганщине
В Луганские школы допустят преступников