.
Луганские новости
Луганские новости:
25.01.2008 08:05
Про приватизаційну війну та старі гріхи Тимошенко

"Економічна Правда"Про приватизаційну війну та старі гріхи Тимошенко
Юрій Віталійович влетів, як вітер, до зали засідань, і тільки після цього трохи розслабився: став усміхатися, вітаючись із колегами, і цілуватися з міністром оборони Юрієм Єхануровим. Усю офіційну частину засідання він сидів із кам’яним обличчям, втупивши очі в папери, що лежали перед ним.

Чергове засідання уряду під головуванням Юлії Тимошенко нібито повернуло присутніх у вже досить далекий 2005 рік, коли "помаранчева" прем'єрка на всіх засіданнях і прес-конференціях метала громи та блискавиці, погрожуючи "навести порядок" у приватизації, на митниці та в судах. Також із тих часів повернулися і старі "гріхи" Юлії Володимирівни, а саме звинувачення у порушенні регламенту роботи уряду і в тому, що він ухвалює важливі рішення з голосу навіть без попереднього опрацювання.

Втеча Луценка

Цього разу прес-служба КМУ зустрічала журналістів повідомленням про те, що відтепер через брак вільного місця в Малій залі засідань туди будуть пускати тільки представників телеканалів і фотографів, а ті журналісти, "що пишуть", зможуть спостерігати засідання винятково по телевізору в прес-центрі уряду. Проте ця зовсім не приємна новина не зменшила запалу кореспондентів, які ще до початку засідання щільно вишикувалися перед входом до зали засідань, очікуючи на міністра МВС Юрія Луценка, аби запитати про його бійку на засіданні РНБО із мером Києва Леонідом Черновецьким.

Але Юрію Віталійовичу пощастило: скориставшись тим, що увага всіх камер та кореспондентів була прикута до щойно увійшовшого міністра фінансів Віктора Пинзеника, він швиденько прослизнув повз натовп у бічні двері, що ведуть до прес-центру, з якого є окремий вхід до зали засідань. Коли журналісти нарешті оговталися, було вже запізно: Луценко із неймовірною швидкістю пробіг кілька десятків метрів, що відділяли його від безпечної зони круглого столу, до якого охоронці вже не підпускають сторонніх. Він навіть примудрився не збавити швидкість, коли нахилявся, аби підняти якийсь папірець, що випадково вивалився із рук.

Юрій Віталійович влетів, як вітер, до зали засідань, і тільки після цього трохи розслабився: став усміхатися, вітаючись із колегами, і цілуватися із міністром оборони Юрієм Єхануровим. Усю офіційну частину засідання він сидів із кам'яним обличчям, втупивши очі в папери, що лежали перед ним.

Наприкінці засідання Луценку вже не вдалося вислизнути з поля зору преси, і він був змушений відповісти на кілька питань. Помітно було, що тема ляпасу київському мерові не робить приємності міністру МВС, який відповідав на всі питання коротко, дещо нервово і з помітною напругою.

- Деякі політичні сили вважають, що на час розслідування ви маєте відійти від виконання обов'язків міністра МВС...

- Це їхня приватна думка, - різко відповів Луценко.

- Як ви вважаєте, треба вирішувати цей конфлікт у судовому порядку чи інакше?

- Це особисті стосунки двох персон, що не мають жодного відношення до державних справ.

- Але це стосунки державних діячів, які виносяться на громадськість...

- Ви також можете мати свою точку зору, - відрубав міністр. - Я не збираюся йти у відставку і продовжую працювати міністром внутрішніх справ, при цьому маючи неприязні стосунки з громадянином Черновецьким. Це моя особиста справа.

Також Луценко сказав, що досі не дістав жодних повісток із приводу інциденту.

Про приватизацію...

Головним лейтмотивом чергових урядових зборів стала приватизація. Цього разу Юлія Володимирівна вже не кидала реприватизаційних гаслел, але повідомила: уряд розгляне законопроект, який містить норми, що припинять процедури штучного банкрутства держпідприємств, скасують всі способи приватизації, крім відкритих аукціонів, на контрольні пакети і цілісні майнові комплекси, а також запровадять практику, за якої держвласністю зможе розпоряджатися тільки Фонд держмайна, а інші органи центральної та місцевої влади вже не зможуть цього робити, як їм зараз дозволяє закон.

Головним лейтмотивом чергових урядових зборів стала приватизація. Цього разу Юлія Володимирівна вже не кидала реприватизаційних гаслел, але повідомила: уряд розгляне законопроект, який містить норми, що припинять процедури штучного банкрутства держпідприємств, скасують всі способи приватизації, крім відкритих аукціонів."Не може бути такого, що власність державна і розпорядження нею здійснюється через сто центрів управління. Тобто кожен центральний орган виконавчої влади сам розпоряджається своїм надлишковим майном, своєю землею, і потім КРУ (у попередників, я не говорю про наш уряд, одразу підкреслюю) починає розкопувати факти, коли в тисячу разів дешевше реальної вартості продавалася земля і власність. І тому в цьому законопроекті визначається, що тільки ФДМ за процедурами, передбаченими законодавством, може розпоряджатися держвласністю, де б вона не розташовувалася і хто б нею не управляв певний час", - проголосила Тимошенко.

Справді, в порядку денному перші три місця посіли ухвалення законопроекту про внесення змін до приватизаційного законодавства, постанов про зміну порядку відчуження держвласності та затвердження умов конкурсу з продажу Одеського припортового заводу (ОПЗ). Проте, врешті-решт, уряд ухвалив лише зміни до порядку відчуження об'єктів держвласності, заборонивши держпідприємствам вносити держмайно як свою частку в забезпечення договорів про сумісну діяльність.

Решту питань зняли з розгляду за пропозицією першого заступника Секретаріату президента Олександра Шлапака, який заявив, що вони розглядаються із порушенням регламенту. Крім того, він повідомив, що цим питанням непокоїться і президент Віктор Ющенко.

...і старі гріхи Тимошенко

Порушення, про які говорив Шлапак, полягали в тому, що і законопроект про зміни приватизаційного законодавства, і правила продажу Одеського припортового були винесені для ухвалення урядом без попереднього узгодження з міністерствами і Секретаріатом. Сам Шлапак повідомив, що законопроект побачив уперше лише за 15 хвилин до початку засідання, та й багато хто з міністрів, за його словами, теж уперше переглянули цей документ лише на засіданні.

"Часто-густо ми отримуємо на засіданні проекти документів, які не пройшли попереднього обговорення серед міністрів, яких не бачили експерти міністерств, у тому числі і в Секретаріаті президента", - заявив Шлапак на імпровізованому брифінгу після засідання. Також великою претензією з боку президента Ющенка стало те, що в Кабміні, як і в 2005 році, не працюють урядові комітети. Всі ці негаразди були і за минулого прем'єрства Юлії Володимирівни. Тоді, у 2005-му, вона прямо говорила, що урядові комітети не потрібні, і міністри на їхніх засіданнях тільки гають час.

А, наприклад, урядові законопроекти, що їх мали ухвалити для вступу до СОТ, також у екстреному порядку затверджувалися урядом і подавалися до парламенту навіть без порівняльних таблиць та інших супровідних документів, які повинні чітко показувати їхню суть і засвідчувати, що вони пройшли всі необхідні узгодження.

Замість цього у самої Юлії Володимирівни, яка була присутньою при їхньому ухваленні, був спеціальний папірець, на якому відзначено та підкреслено жирним червоним олівцем, яких саме документів бракує тому чи тому законопроекту.

Цього разу прем'єрка не стала, як у 2005-му, робити різких заяв із приводу організації роботи уряду і мовчки погодилася на пропозицію Шлапака перенести на наступний тиждень десять із двадцяти восьми питань порядку денного, аби Секретаріат та решта зацікавлених могли вивчити відповідні документи. Проте на цьому претензії Секретаріату та його непорозуміння із головою уряду не закінчилися.

Приватизаційні претензії Секретаріату

Після засідання Олександр Шлапак розкритикував урядовий законопроект про зміни до приватизаційного законодавства, до якого "через брак часу" не внесли низку пропозицій президента Ющенка. Також цей документ, на думку першого заступника голови СП, містить кілька "контраверсійних" норм, із якими він особисто аж ніяк не може погодитися. До цього списку, за його словами, входить норма про можливість одноосібного розірвання угоди про приватизацію підприємства у разі згоди експертів Фонду держмайна і Кабміну, що, на думку Шлапака, усуває можливість розірвання угоди через судову процедуру, а також положення, яке дозволяє не повертати кошти покупцю підприємства у разі розриву приватизаційної угоди за ініціативи ФДМ.

Проте сама Тимошенко після засідання сказала, що уряд "не пропонував таких дурниць". "Ми не пропонували таких дурниць, тому що завжди у інвестора є право звернутися до суду. У держави ж буде право розірвати приватизаційну угоду, якщо вона не виконується", - сказала прем'єрка.

До того ж, Юлія Володимирівна наголосила, що очікує "колосальний опір ухваленню цього закону". "За свій десятирічний досвід роботи в політиці я бачу, що там, де робляться конкретні кроки з наведення порядку і приборкання корупції, постає колосальна кількість інтересів, які потім коментуються, саботуються, не приймаються. Я думаю, що в нас достатньо волі, аби проводити такі рішення", - проголосила прем'єрка.

Про все-все-все...

І, нарешті, після цього засідання Юлія Тимошенко дала першу з часу свого обрання прес-конференцію за результатами засідання. Заяви про невпинну боротьбу з корупцією сипалися із вуст Юлії Володимирівни одна за одною. Наприклад, вона повідомила, що уряд ухвалив рішення, яке надасть митниці та "податковій" право не виконувати завідомо злочинних судових рішень і наказів.

Юлія Володимирівна із натхненням зачитала кілька примірників судових рішень, якими окремі підприємці позбавлялися від сплати податків, мита тощо. "Суддя ужгородського міського суду пан Андрійцьо вирішив, що окремому громадянину він дає право... цитую: звільнення від сплати податків, зборів і мита, всіх видів земельного податку шляхом заборони державним органам (і перераховуються всі держоргани) та іншим особам вимагати сплати всіх видів податків і зборів від імені держави, мита, інших платежів за операціями пересування та вивозу товарів на митну територію та з митної території, - говорила Юлія Володимирівна. - Ви уявляєте таке рішення суду, яке дає пану Вощенку такі права? І потім пан Вощенко стає осередком руху всіх товарів через кордон як за межі України, так і в межі. І таких рішень в Україні сотні".

Вона пообіцяла, що всі неправосудні рішення збиратимуть до Мінюсту, і після цього уряд буде вимагати через парламент звільнення суддів, які ухвалили їх, а також доможеться окремого рішення колегії Верховного Суду щодо цих неправомірних рішень.

Наступною мішенню голови уряду стали податківці. Тимошенко пообіцяла, що невдовзі пройдуть вибіркові перевірки у ДПА, де було помічено махінації з відшкодуванням ПДВ. "Думаю, що такі заходи дадуть нам шанс прибрати тіньові процедури у сплаті податків та мита і допоможуть крок за кроком наводити порядок", - запевнила вона.

І, нарешті, Юлія Володимирівна зазначила, що вже час переглядати ставки на транзит російського газу до Європи територією України. "Я вже доручила зробити маркетингове дослідження практично по всім країнам, які мають схожі до української транзитні газові системи, аби з'ясувати ціну такого транзиту і порівняти її з тим, що отримує Україна. І з такими аргументами, якщо ми говоримо про ринкові ціни, плануємо вийти на переговорний процес із Росією", - сказала Тимошенко.

Антоніна Бажан

Подписаться на луганские новости

На Луганщине проводят мобилизационные рейды по домам
Миллиардер Илон Маск опять оскандалился заявлением по Украине
Россия может резко усилить атаки
Мобилизация: ТЦК получат доступ к реестрам всех украинских мужчин
Кучма о Путине: Безумный озверевший маньяк
В США прокомментировали введение войск в Украину
Луганск: Другая жизнь
Павлюк - украинцам: Отсидеться никому не удастся
Палат представителей США приняла помощь Украине более чем на $60 млрд
Украина может проиграть до конца года - ЦРУ