.
Луганские новости
Луганские новости:
27.05.2007 18:02
Ющенко, Янукович и Мороз договорились о досрочных выборах 30 сентября

Українська правдаЮщенко, Янукович и Мороз договорились о досрочных выборах 30 сентября. Фото Михайла Марківа
Президент, премьер-министр и глава Верховной Рады договорились о проведении досрочных парламентских выборов 30 сентября.

Об этом сообщил президент Виктор Ющенко в ночь на воскресенье после многочасовых переговоров.

"У нас есть достойная новость для этого святого дня - политический кризис в Украине завершился. Мы нашли выход из довольно длинных, не могу сказать, что легких, переговоров, но нашли решение, которое является компромиссным", - указал Ющенко.

После этого он сообщил, что в результате договоренностей было принято решение о проведении выборов 30 сентября на основе указа президента.

Перед этим Верховная Рада должна принять три пакета документов, которые должны обеспечить законодательную базу для выхода из кризиса.

По словам президента, Верховная Рада должна принять необходимые законопроекты 29-30 мая.

После этого будут проведены съезды "Нашей Украины" и БЮТ, где они обнулят свои списки.

Вместе с тем спикер Александр Мороз отметил, что досрочные выборы - это "не лучший вариант для Украины, но это выход из ситуации, которая объективно складывается".

Он сообщил также, что переговорщики договорились об ускоренном рассмотрении вопросов об изменениях в бюджет.

Мороз также сообщил, что стороны договорились о невмешательстве в деятельность правоохранительных и судебных органов.

Заява Ющенка, Мороза і Януковича

СПІЛЬНА ЗАЯВА

Президента України, голови Верховної Ради України і прем'єр-міністра України щодо невідкладних заходів, спрямованих на розв'язання політичної кризи шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради України

27 травня 2007 року

Усвідомлюючи всю повноту відповідальності за суспільно-політичну та соціально-економічну ситуацію в державі, гарантуючи недопущення ескалації політичної кризи, прагнучи її негайного розв'язання виключно мирним шляхом на основі діалогу провідних політичних сил, керуючись Конституцією України і для забезпечення національних інтересів та єдності країни, Сторони домовились:

1. З метою створення належних умов для реалізації конституційних прав громадян забезпечити недопущення будь-яких спроб нагнітання протистояння у суспільстві та упередити усі можливі дії щодо провокування "силового" розвитку подій.

2. Провести позачергові вибори до Верховної Ради України 30 вересня 2007 року.

3. Визнати, що позачергові вибори до Верховної Ради України проводяться згідно Указу Президента України на підставі частини другої статті 82 Конституції України.

4. Для законодавчого забезпечення чесних, прозорих і демократичних позачергових виборів до Верховної Ради України ініціювати проведення з 29 травня 2007 року протягом двох днів (29-30 травня) пленарних засідань Верховної Ради України, на якому:

прийняти в цілому погоджені Робочою групою уповноважених представників президента України, Кабінету міністрів України, парламентської коаліції та парламентської опозиції проекти нормативно-правових актів (додаток 1);

підтвердити результати голосування щодо ухвалених у період з 2 квітня по 29 травня 2007 року актів Верховної Ради України (додаток 2);

прийняти попередньо погоджені закони, що стосуються вступу України до СОТ, та інші нормативно-правові акти з соціально-економічних питань (додаток 3).

5. Кабінету міністрів України разом із Центральною виборчою комісією забезпечити виконання Закону України "Про Державний реєстр виборців".

6. З метою забезпечення чесних, прозорих і демократичних виборів внести зміни до персонального складу Центральної виборчої комісії на засадах домовленостей, досягнутих Робочою групою уповноважених представників президента України, Кабінету міністрів України, парламентської коаліції та парламентської опозиції.

7. Сторони беруть зобов'язання не допускати поза межами своєї компетенції втручання у діяльність органів судової влади та правоохоронних органів.