.
Луганские новости
Луганские новости:
02.02.2007 07:49
Перспективи вступу України до НАТО оцінювали на Луганщині

"ЛОДА"

«Оцінка впливу інтеграції України в НАТО на сфери життєдіяльності українського суспільства», - так визначили тему засідання учасники «круглого столу», присвяченого питанням євроатлантичної інтеграції, що відбувся у Сєвєродонецьку.
Організаторами заходу виступили Луганська обласна громадська організація «Бізнес-Клуб «Європейський вибір», Луганська обласна державна адміністрація за участю Міністерства закордонних справ України.
«Вступ України до міжнародних організацій – не є спробою «підігнати» наш розвиток під євростандарти, а можливість скористатися знаннями з копилки світового передового досвіду, який нам необхідно вивчати та застосовувати у себе», - відзначила відкриваючи засідання голова бізнес-клубу «Європейський вибір» Галина Трякіна.
Участь у дискусії взяли директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Мішель Дюре, завідуючий відділом Національного Центру з питань євроатлантичної інтеграції України Володимир Фурашев, директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, начальник відділу інформаційної роботи та взаємодії з парламентською асамблеєю НАТО департаменту НАТО Міністерства закордонних справ України Всеволод Собко, голова громадської ліги Україна-НАТО Сергій Джордж, представники облдержадміністрації, громадських організацій, політичних партій, бізнесмени, солдати та офіцери миротворчих сил, воїни-афганці, ветерани армії та флоту, журналісти, викладачі середніх та вищих навчальних закладів.
Підкреслювалося, що громадяни України повинні мати об’єктивну інформацію, на основі якої робити власні висновки стосовно відносин України з Північноатлантичним Альянсом. Як свідчить статистика, 56 відсотків населення нашої держави сьогодні визнають, що недостатньо поінформовані про процеси, що відбуваються в цій міжнародній організації.
«Ми сьогодні знаходимося у Сєвєродонецьку, щоб говорити правду про НАТО, що це за структура і які перспективи вона має для України», - окреслив мету «круглого столу» директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Мішель Дюре.
Найбільшу полеміку серед учасників викликало питання співпраці України з Альянсом у світлі розвитку відносин з Росією. У цьому сенсі Мішель Дюре нагадав присутнім, що на сьогодні між Північноатлантичним блоком і Російською Федерацією, на відміну від України, існує більш тісна стратегічна співпраця: проводяться спільні навчання, Росія отримує більший обсяг наукової допомоги з боку країн НАТО.
Що ж до характеру подальших стосунків з Альянсом, Україна і має зробити власний свідомий вибір, переконаний директор Центру інформації та документації НАТО. Нині співробітництво між Україною і Альянсом відбувається за 24 напрямками, вісімнадцять з них не військові і спрямовані на реалізацію спільних проектів у галузі науки і техніки, запобігання катастроф тощо.
Саме послідовність та виваженість в визначенні зовнішньополітичного курсу України зробить зрозумілою і прогнозованою українську політику як для самих громадян держави, так і для закордонних партнерів, такого висновку дійшли учасники «круглого столу».