.
Луганские новости
Луганские новости:
09.08.2006 08:43
Показники півріччя свідчать про подальший розвиток економіки Луганщини

"ЛОДА"

„Не дивлячись на об’єктивні та суб’єктивні причини, економіка Луганської області продовжує розвиватися, про що свідчить цілий ряд позитивних моментів”, - заявив начальник Головного фінансового управління - в.о. заступника голови луганської облдержадміністрації Юрій Балковий сьогодні на прес-конференції. Він заперечив ствердженням, які останнім часом з’являються у ЗМІ, що „область знаходиться в стагнації”, і завірив, що, навпаки, вона продовжує розвиватися, про свідчать соціально-економічні показники.
За підсумками 1 півріччя 2006 р. темпи зростання обсягів промислового виробництва на Луганщині склали 107,5%, що більше ніж було заплановано. Область посідає 10 місце по Україні за цим показником. Підприємствами регіону реалізовано випущеної продукції на суму 18,8 млрд. грн. Це дев’ята частина всієї реалізованої в Україні продукції, і тут Луганщина є третьою серед інших областей у всеукраїнському рейтингу. З виробництва сільгосппродукції у 1 півріччі область займає 7 місце в Україні.
Інвестицій в основний капітал у 1 кварталі становили 744 млн. грн. й виросли у порівнянні з тим же періодом минулого року на 23%. За півроку в економіку області залучено 24,2 млн. дол. США іноземних інвестицій. За словами Юрія Балкового, це дещо менше, ніж торік, але пояснюється загальною нестабільною політичною ситуацією у країні. Триває будівництво та газифікація населених пунктів області, вже побудовано більше, ніж за той же період торік. У роздрібній торгівлі зафіксований дуже солідний приріст. З початку року це 4 млрд. 97 млн. грн., приріст – 115%. Обсяг зовнішньої торгівлі склав 2 млрд. 295 млн. дол. США , темпи приросту – 162 % відповідно до минулого року.
Щодо промислових підприємств області, то прибуток за 6 місяців тут склав 119 млн. грн. Збитково працювали 465 підприємств. Головним чинником, що „підкосив” роботу підприємств Юрій Балковий назвав чуттєве збільшенні цін на енергоносії. „Це загальноукраїнська тенденція, пов’язана з об’єктивними чинниками, і яка не залежить від ситуації в нашій області”, - заявив Юрій Балковий.
За 6 місяців середня зарплата по області склала 956,8 грн., або на третину більше, ніж за аналогічний період минулого року. Станом на 1 серпня заборгованість по зарплаті складає 106 млн. грн. Субвенції з Держбюджету за півріччя на виплати сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства надійшли у повному обсязі, при тому що обсяг виплат збільшився майже вдвічі.
Як зазначив Юрій Балковий, у січні-червні п.р. до обласного бюджету надійшло 452,7млн. грн., що на 47,4% більше, ніж за аналогічний період 2005р. Місцеві бюджети збільшили доходи на 26,6%. Найбільші доходи отримали бюджети Антрациту, Краснодону, Первомайська, Луганська, Троїцького, Старобільського, Міловського, Марківського та Антрацитівського районів Луганщини. Гірші за всіх показники в Брянці, Лисичанську та Кіровську. Основним джерелом поповнення місцевих бюджетів є податок з фізичних осіб, і саме з нього надходження збільшилися на 35,3%. Виросли також і надходження за іншими статтями, в тому числі з продажу земельних ділянок – на 4 млн. грн, що дало змогу поповнити бюджети розвитку на 23,8 млн. грн. Завдяки активній роботі із збирання податкової недоїмки загальна її сума зменшилася зі 110 млн. грн. до 64 млн. грн.
Цього року у бюджетах всіх рівнів більше ніж на третину збільшилася доля видатків на соціально важливі статті – медицину, освіту, соціальний захист, культуру тощо. При цьому захищені статті займають 87% бюджетів. „Це значно менше, ніж було раніше, коли доля захищених статей доходила до 98% і на розвиток в місцевих бюджетах майже нічого не залишалося”, - зазначив Юрій Балковий. Тобто, місцеві бюджети отримують більше можливостей для маневру у вирішенні місцевих нагальних проблем за рахунок зростаючої долі бюджету розвитку. В той же час, за словами Юрія Балкового, на місцевому рівні без допомоги державного бюджету неможливо буде вирішити питання фінансування видатків на енергоносії за новими тарифами.
Він також повідомив, що зараз облдержадміністрація дуже щільно співпрацюють з Луганською облрадою щодо покращення роботи підприємств спільної комунальної власності. На сьогодні держбюджет профінансував повністю всю суму за 7 місяців – 11 млн. 773 тис. грн. – на соціально-економічний розвиток регіонів і попередження аварій та техногенних катастроф у житлово-комунальному господарстві. У найближчий тиждень гроші підуть по містах та районах на підготовку об’єктів ЖКГ до опалювального сезону. Частина цих коштів піде і на реконструкцію протитуберкульозного диспансеру у Трьохізбенці. Для цього також 3 млн. грн. виділено з держбюджету та 3 млн. грн. пішли з обласного бюджету. „Враховуючи те, що народними депутатами від Луганщини у нас тепер є люди, які безпосередньо добивалися будівництва цього об’єкту та фінансування з держбюджету будівництва інших об’єктів – обласної філармонії, тощо – тепер вони мають реальні важелі, щоб довести свої прагнення до кінця, - зауважив Юрій Балковий. – І ми дуже сподіваємося, що у держбюджеті на наступний рік з’являться кошти і на завершення робіт у Трьохізбенці, і на реконструкцію Луганської обласної філармонії, і на реалізацію обласної програми „Вода” та газифікацію населених пунктів області.

Подписаться на луганские новости

Как беженцам ВПЛ получить государственную помощь
НБУ хотят запретить наличные платежи украинцам
Луганск: Жизнь в «России»
Убить всех, - экс-президент РФ
Украина вышла на Евро 2024
Зеленский неожиданно уволил экс-главу Луганщины
В Украине все таки создадут электронный военный билет
Путин приказал активировать работу ФСБ в Луганске
Партия Зеленского близка к полному розвалу
Кадыров выступил с угрозами русским