.
Луганские новости
Луганские новости:
22.09.2005 08:04
Доклад комиссии по расследованию убийства Гонгадзе: полный текст

НОВОСТИ.dn.ua

Вчера глава комиссии по расследованию совершенного в 2000 году убийства Георгия Гонгадзе Григорий Омельченко обвинил бывшего президента Леонида Кучму в организации похищения журналиста, который вскоре был обнаружен мертвым. Впервые бывшему главе государства официально предъявляется обвинение по данному делу. Интернет-газета Донбасса приводит полный текст доклада Омельченко.

------------------------

Шановні колеги, 11 липня 2002 року, більше трьох років тому назад, Верховною Радою України була створена ця слідча комісія. Тимчасова слідча комісія була створена у складі 12 народних депутатів України.

За час роботи тимчасової слідчої комісії ми відпрацьовували всі матеріали, інформацію, яка надходила до комісії, що торкається розслідування обставин вбивства Георгія Гонгадзе та інших резонансних справ.

За дорученням тимчасової слідчої комісії у серпні 2002 року відповідно до чинного законодавства України та Сполучених Штатів Америки я отримав офіційні свідчення Миколи Мельниченка про обставини зроблених ним аудіозаписів розмов у кабінеті Президента і конкретно, що торкалося Георгія Гонгадзе.

Перед дачею свідчення Микола Мельниченко був попереджений про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивих показів і відмови від дачі показів і підписав відповідну присягу, яка передбачена Регламентом Верховної Ради України говорити лише правду при дачі свідчень. Нами були допитані цілий ряд осіб, в тому числі народних депутатів України – Іван Драч, Борис Олійник, Тарас Чорновіл, Олександр Турчинов і цілий ряд осіб, які, прослухавши аудіозаписи Миколи Мельниченка своїх розмов у стінах Адміністрації президента, однозначно підтвердили, про що мова і сказали, що це їхні голоси, їхні розмови і ті обставини, які вони розповідають у розмові з Президентом України.

Нами були допитані свідки, мова про яких іде на аудіозаписах і злочині, вчинені щодо цих осіб, які підтвердили обставини вчинення злочинів і так дальше.

Зазначу ще одну обставину. Микола Мельниченко пройшов психологічну експертизу в Сполучених Штатах Америки, був допитаний на так званому детекторі брехні, якому було 14 запитань і експерти-психологи відповіли однозначно, що Микола Мельниченко говорить правду.

Наступне. За дорученням тимчасової слідчої комісії як попереднього скликання Верховної Ради, так і нинішнього були проведені цілий ряд криміналістичних експертиз в Сполучених Штатах Америки та в інших країнах, які однозначно підтвердили, що аудіозаписи, зроблені Миколою Мельниченком фрагментів тих розмов, які торкаються розслідуваної нами справи, не є монтованими, тобто є автентичними.

Остання заява з цього колишнього Голови Служби безпеки України, що за дорученням Генерального прокурора, Генеральної прокуратури України експерти Служби безпеки України провели експертизу розмов щодо Георгія Гонгадзе Президента України Кучми та інших осіб, які мали розмову з цього питання. І експерти вже України, відповідно до Кримінально-процесуального кодексу провівши експертизу, підтвердили автентичність цих записів і ідентифікували голоси цих осіб, які розмовляли. І встановили, що монтажу немає. Це заявив Олександр Турчинов.

Шановні колеги, я хочу вам зазначити одну річ. Розглядати лише вирвавши з контексту злочин, вчинений проти Георгія Гонгадзе, значить допустити методологічну помилку.

Колишній Президент України Леонід Кучма разом з своїм оточенням, керівниками силових міністерств і відомств, покійним Міністром внутрішніх справ Юрієм Кравченком, колишнім Головою Служби безпеки України Леонідом Деркачем, колишнім головою ДПА Миколою Азаровим та іншими високопосадовими особами зробили в країні систему тотального слідкування за потенційними політичними діячами, прослуховування телефонних розмов, вчинення навіть різноманітних провокацій відносно цих осіб, а особи, які проявляли активну участь у протистоянні цьому режиму, ……………… тяжких злочинів. Це все доказано зібраними документальними образами, які направлені за рішенням Тимчасової слідчої комісії в Генеральну прокуратуру України, зокрема, Генеральному прокурору Піскуну, коли він був перший раз в каденції Генеральним прокурором. Генеральному прокурору Васильєву і коли другий раз став Генеральним прокурором Піскун, то повторний раз були направлені про встановлення слідчою комісією ці злочини.

Шановні колеги, ще одна коротенька заява. Було на самому високому рівні розроблений план багатоходовий про знищення в Україні демократичних інститутів, знищення опозиційних засобів масової інформації, вплоть до фізичного знищення чи психологічного найбільш активніших опозиціонерів до злочинного режиму. Ви пам’ятаєте що було з «Сільськими вістями», газетою «Товарищ», «Грани», «Інформаційний бюлетень» і так далі. Якою переслідувались вони переслідуванню і тиску ! ! !

Микола Мельниченко дав свідчення, в якому заявив, що спочатку весни, з травня місяця колишній глава Адміністрації Президента, нині Голова Верховної Ради України систематично клав на стіл Президенту України і доповідав йому про матеріали, надруковані Георгієм Гонгадзе і своїми словами, своїми фразами налаштовував проти Президента України Кучму проти Георгія Гонгадзе. Ключовою стала розмова між Президентом України Кучмою і главою Адміністрації Володимиром Литвином, коли за всі ці публікації Президент запропонував порушити кримінальну справу проти Георгія Гонгадзе, так як йому порадили адвокати. На що Володимир Литвин заявив Президенту Кучмі: «Ні, цього не треба робити. З Георгієм Гонгадзе я знаю що робити, нехай до мене зайде Юрій Кравченко».

Це все на плівках як і сьогодні не визивають ніяких сумнівів у їх автентичності, бо і підтверджено нашими експертами. Я це наголошую.

Після цієї розмови Президент України – Леонід Кучма викликав до себе колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка і віддав відповідні накази, ви все читали повторювати не буду. І майже щодня Кравченко доповідав, що робиться проти Георгія Гонгадзе, інших опозиційних журналістів, опозиційних видань і так далі.

Коли ви десятки раз прослухали аудіозаписи розмов міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка і Президента України Леоніда кучми, ви б побачили, що спочатку Кравченко не хотів йти на насильницькі дії проти Георгія Гонгадзе і весь час відтягував цей момент. Він доповідав, що тут прокололася наружка, там ще треба допрацювати і так далі. Але Кучма настирливо вимагав вжиття відповідних заходів для Георгія Гонгадзе.

Відомо вам, що 16 вересня 5 років тому назад Георгій Гонгадзе зник.

Хочу ще зазначити, що після розмови колишнього голови Служби безпеки України – Леоніда Деркача і колишнього Президента Леоніда Кучми, Леонід Деркач незаконно віддав наказ про заведення справи оперативної перевірки проти Георгія Гонгадзе під кодовою назвою «підсудимий провокатор» і відносно Георгія Гонгадзе почався повний комплекс оперативно-технічних засобів оперативних працівників Служби безпеки України.

Цей факт встановлений не лише слідчою комісією, це і встановлено за дорученням слідчої комісії Службою безпеки України, яку очолював Ігор Смішко. На сьогодні це підтверджено розслідуванням кримінальної справи. І таким чином відносно Георгія Гонгадзе як і інших опозиційних і депутатів, і журналістів працювало дві великих групи: Міністерство внутрішніх справ і Служба безпеки України і діяли явно антиконституційно і незаконно.

Ще одне. Аналіз аудіозаписів, покази свідків, які фігурують на цих аудіозаписах засвідчує про одне, що це була система тотальна стежка, тотальний збір інформації про особисті, інтимні і інші речі відносно практично всіх народних депутатів України, які були в опозиції, лідерів опозиційних партій і опозиційних засобів масової інформації. І майже щодня чи то Кравченко, чи голова Служби безпеки України Деркач доповідали Президенту про результати прослушок, стеження і так дальше.

Зокрема, встановлено і слідчою комісією, і Генеральною прокуратурою України, що по Георгію Гонгадзе працювало понад 30 оперативних працівників Міністерства внутрішніх справ.

І ще що важливо?

Шановні колеги! Тимчасовою слідчою комісією було встановлено особи, які 16 вересня 2000 року не лише стежили, а й викрали Георгія Гонгадзе за участю генерала Пукача…

Заступником голови Тимчасової слідчої комісії, нині міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком і мною Святославу Піскуну був переданий список осіб, сім чи дев’ять чоловік, і більше того, було розказано, як був викрадений Георгій Гонгадзе. Тому ці особи, які зараз заарештовані, і генерал Пукач, який знаходиться у розшуку, Генеральний прокурор Святослав Піскун знав ще з вересня 2003 року. Знав про цих осіб і колишній Генеральний прокурор України Геннадій Васильєв, про яких інформувала Служба безпеки України відповідними письмовими дорученнями.

Забравши і проаналізувавши всі докази, Тимчасова слідча комісія дійшла однозначного висновку, не мій висновок, за цей висновок проголосували одноголосно всі члени Тимчасової слідчої комісії. Кримінальний кодекс України має таких співучасників злочину: підбурювач, посібник організатор і виконавець. У Кримінальному кодексі немає замовника, це літературний, журналістський, побутовий термін.

Зробивши аналіз Кримінального кодексу України, проаналізувавши кожного дії з зазначених осіб, про яких я говорив, і проаналізувавши зібрані докази, Тимчасова слідча комісія прийшла до висновку, що колишній глава Адміністрації Президента України, нині Голова Верховної Ради України є підбурювачем до вчинення злочину щодо Георгія Гонгадзе, який вилився в організацію викрадення Георгія Гонгадзе, що призвело до його смерті.

Тимчасова слідча комісія одноголосно кваліфікувала такі дії Володимира Литвина, які мають ознаки злочину, передбачені статтею 27, це – форма співучасті, і частина третя статті 146 Кримінального кодексу України, що означає – підбурення до організації викрадення журналіста Георгія Гонгадзе, вчиненого організованою групою осіб за попередньою змовою, що спричинило тяжкі наслідки, тобто смерті.

Дії Президента України колишнього Леоніда Кучми Тимчасова слідча комісія одноголосно однозначно кваліфікувала, як організатор викрадення Георгія Гонгадзе. Організатором нижчого рівня, бо також організував, виконуючи наказ Президента Кучми, був і комісія кваліфікувала таким же чином його дії, як частина третя статті 146, стаття 27 Кримінального кодексу України покійний міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко.

Тимчасова слідча комісія прийшла до висновку, що колишній голова Служби безпеки України Деркач є також підбурювачем до злочину, вчиненого проти Георгія Гонгадзе і кваліфікувала його дії так, як дії Володимира Литвина. Комісія одноголосно, наголошую, проголосувала Генеральному прокурору України порушити проти цих осіб кримінальну справу за ознаками статі 27, частини третьої статті 46 Кримінального кодексу України, тобто організація та підбурення викрадення журналіста Георгія Гонгадзе, вчиненого організованою групою осіб за попередньою змовою, що спричинило тяжкі наслідки.

Рішення комісії, всі зібрані докази і матеріали були направлені Генеральному прокурору Піскуну Святославу Михайловичу ще у вересні 2002 року. Такі ж самі висновки, ці ж всі матеріали повторно були направлені третього березня 2004 року колишньому Генеральному прокурору України Геннадію Васильєву для порушення кримінальної справи проти зазначених осіб.

Кримінально-процесуальний кодекс передбачає: коли направляються такі матеріали, Генеральний прокурор зобов’язаний максимум у 10-денний термін винести дві постанови: або відмовити у порушенні кримінальної справи, сказавши, що немає складу злочину; або винести постанову про порушення кримінальної справи проти цих осіб.

Шановні колеги, (завершую) пройшло більше трьох років. До цього часу не винесена ця постанова.

І на завершення буду відповідати на запитання. Тимчасова слідча комісія одноголосно прийняла ухвалу ще у 2002-му і у 2003 року: звільнити з займаної посади Володимира Литвина, Голову Верховної Ради України, розпочати процедуру імпічменту щодо Президента України Кучми, звільнити з займаної посади Генерального прокурора Святослава Піскуна.

І самий останній висновок: Тимчасова слідча комісія встановила, що організатором замаху на життя і побиття народного депутата були і є, за висновками комісії, колишній Президент України Леонід Кучма і колишній голова Служби безпеки України Леонід Деркач. Окрім того, Тимчасова слідча комісія встановила цілий ряд фактів тяжких і особливо тяжких злочинів, які були вчинені за організації, чи підтримки, чи пособництва колишнього Президента Леоніда Кучми. Всі ці матеріали з висновками комісії направлені в Генеральну прокуратуру, і Піскуну, і Васильєву, для порушення кримінальних справ. До цього дня процесуальні рішення, передбачені законом, по цих матеріалах не прийняті. Дякую за увагу.